Alles over spijkerbroeken

Door Hans van den Brandhof - 04 juli 2016 - Ins & Outs , Jeans , Merken , Vakmanschap

Alles wat je altijd al wilde weten over de spijkerbroek

Een jeans, ofwel de spijkerbroek, moet goed zitten. De pasvorm, de wassing, het moet allemaal kloppen. De spijkerbroek is dan ook niet meer weg te denken uit het straatbeeld en we zien ‘m in vele verschijningen. Donker indigo, met scheuren of juist in de vorm van een korte broek. De spijkerbroek is here to stay. Maar waar komt de spijkerbroek eigenlijk vandaan?

Levi Strauss & Jacob Davis

Jacob Davis & Levi Strauss 

Levi Strauss wordt gezien als de uitvinder van de spijkerbroek maar het was Jacob Davis die er met zijn uitvinden voor zorgde dat de spijkerbroek zoals we die nu kennen een succes werd. Jacob Youphes was een kleermaker afkomstig uit Riga, Letland. In 1854 emigreerde hij naar Amerika en veranderde hij zijn naam naar Jacob Davis. Levi Strauss is origineel van Duitse afkomst en emigreerde naar Amerika in 1847. 

In 1853 vestigt Levi Strauss zich in San Francisco en begint hij een handelsfirma in stoffen, kleding en andere dingen die goudzoekers en pioniers op dat moment in ‘de nieuwe wereld’ nodig hadden. De broeken die hij produceerde voor de werklui werden in eerste instantie gemaakt van zeildoek. Toen zijn voorraad op was ging hij gebruik maken van 'Serge de Nîmes', een sterke katoensoort uit, jawel, Nîmes Frankrijk. De stof Serge de Nîmes werd al snel verbasterd naar de term denim.

Levi Strauss merkte dat zijn spijkerbroeken snel sleten en de broekzakken vaak uitscheurden. Jacob Davis had de oplossing hiervoor. Niet lang daarvoor kwam de vrouw van een houthakker naar Jacob Davis toe om te vragen of hij de broeken van haar man kon verstevigen omdat ze steeds uit elkaar vielen. Jacob Davis verstevigde de zwakke plekken van de broek, zoals bijvoorbeeld de zakken, met klinknagels. Deze uitvinding werd al snel overgenomen door concurrenten maar Jacob Davis had zelf niet het geld om er patent voor aan te vragen. Daarop zocht hij contact met Levi Strauss die het patent kon financieren. In 1872 vroeg Jacob Davis het patent aan voor deze uitvinding dat werd toegekend aan de Levi Strauss & Company en hemzelf. De rest is geschiedenis.
 

Het spijkerbroekenaanbod bij De Mannen van Brandhof

Tegenwoordig is Levi’s niet meer het enige spijkerbroekenmerk. In de loop der tijd zijn daar ontelbaar veel jeansmerken bijgekomen. Zowel online als in onze winkel in Nijkerk bieden we je verschillende spijkerbroekenmerken aan zoals PME Legend, een van onze favoriete merken van het moment. (Lees hier het blogbericht over PME Legend als je het nog niet gelezen hebt.). En wat vind je van Cast Iron? Eveneens een stoer merk. Ga je liever voor een klassieker model, dan is Gardeur het merk voor jou. 

(Klik op een spijkerbroek om naar het desbetreffende product te gaan)

PME Legend Commander
Gardeur batu jeans
Cast Iron Jeans
 

 

Klik je spijkerbroek naar huis op De Mannen van Brandhof

Iedereen is welkom bij De Mannen van Brandhof in Nijkerk (Singel 1 – 5). We voorzien je graag van een goed advies. We kijken met je naar welke merken je aanspreken en welke pasvorm bij je past. Ben je niet in de gelegenheid om langs te komen of ligt Nijkerk te ver weg voor je, bestel dan je spijkerbroek online. Online bestellen gaat vlot en gemakkelijk. Bij een bestelbedrag van 50,- of meer betalen wij de verzendkosten en als je voor 21:00 bestelt dan word jouw bestelling de volgende dag geleverd. Toch nog vragen? Mail dan naar info@brandhofmannenmode.nl of bel naar: 033 - 245 31 38.